Skip to content

Continental Iași

Rendering: multi-storey office building of the car tyre manufacturer Continental; view from the street side; covered entrance area with three flagpoles; on the right side of the building logo lettering in yellow; in the foreground street with one moving and two parked cars; in the background blue sky with scattered clouds
Facts and Figures
Company PORR Construct S.R.L.
PrincipalContinental Automotive SRL
LocationIasi - Romania
Type Office
Runtime01.2019 - 06.2020

Expansion of the Continental Research Centre.

In Iasi in the north-east of Romania, PORR Construct S.R.L. took on the comprehensive expansion of the already existing research centre of tyre manufacturer Continental Automotive S.R.L. The contract included planning and turnkey execution. In total, the newly constructed extensions on the south, east and west sides of the existing building cover an area of more than 25,000 square metres.

The total height of the individual buildings varies. In the case of the existing Building A for example, there are the ground floor, five floors and an intermediate floor for technical installations. Building A1 only has a ground floor, Building A2 a ground floor and parts of a floor, Building B has a ground floor, seven floors and an intermediate floor and the Buildings B1 and B2 each only a ground floor.

In addition to the new offices and workstations positioned on the upper floors off the new buildings,there are also some multifunctional rooms for different purposes. However, not only the construction of functional laboratories, canteen, cafeteria or warehouses posed a special challenge, but also the execution of a clear connection between the new and the existing buildings.

For the construction of the floors, our experts relied on a prefabricated construction made of reinforced concrete frames. This was a very innovative approach, as this method is still hardly used in Romania, making the building one of the first of its kind.

Thanks to a simplified system with prefabricated columns and beams, we managed to connect the elements optimally while reducing the execution time. The connections between the transverse and longitudinal beams were made at the individual columns. Once the prefabricated columns were erected, we were able to inject the mechanical joints with a high-flow mortar.

The individual beams used are also prefabricated elements. Similarly to that, the slabs consist of pre-stressed strips with holes already positioned on the beams, over which we only had to pour the cast-in-place concrete. The mechanical, electronic and sanitary installations and equipment installed throughout the building were updated to the latest state-of-the-art technology. Particular attention was paid to selecting the dimensions in such a way that they could accommodate the various functionalities of the buildings and the entire building complex. After almost one and a half years, we were not only able to successfully complete a challenging assignment, but we are convinced that we were able to set new standards with this project.