Skip to content

Tunelul ELI-NP

Date și cifre
Companie PORR Construct S.R.L.
BeneficiarInstitutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei
LocationMăgurele - Romania
Tip lucrare Clădiri
Durată execuție05.2017 - 04.2018

Fundațiile unei instalații științifice de pionierat.

În 2017 societății PORR Construct SRL i s-au atribuit proiectarea și construirea unui proiect impresionant în domeniul laserului numit „Tunelul ELI-NP”. Tunelul face parte din clădirile de infrastructură pentru unul dintre cele mai puternice lasere din lume, operat de Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei și situat în orașul Măgurele.

ELI-NP este prescurtarea pentru „Infrastructura luminii extreme - Fizică nucleară”. Obiectivul său este acela de a deveni cel mai avansat institut de cercetare din lume, axat pe studiul fizicii fotonucleare și al aplicațiilor sale. Elementul său principal va fi un laser de foarte mare intensitate, cu puterea a două lasere cu impuls ultra-scurt de 10 PetaWatt și cel mai luminos fascicul de raze gamma reglabil. Scopul acestei combinații experimentale unice este acela de a aborda o gamă largă de subiecte de cercetare în fizică fundamentală, fizică nucleară și astrofizică. Alte domenii de cercetare includ, de asemenea, cercetarea aplicată în știința materialelor, gestionarea materialelor nucleare și științele biologice.

Tunelul ELI-NP în sine funcționează ca o clădire de legătură între noul laser și vechea clădire a reactorului nuclear. PORR a primit sarcina de a construi structura complexă care cuprinde fundații masive și o ușă și pereți de beton cu grosimea de 2 m. Pentru structurile din beton turnat  pe amplasament, am ales agregate de barită cu o densitate de 3,5 t/m3. Mai mult, trebuiau montate cărămizi grele de beton, iar structurile de beton erau necesare pentru a oferi protecție împotriva radiațiilor.

Anvelopa clădirii constă dintr-o structură de oțel, iar fațada este o combinație de elemente prefabricate din beton și sticlă. Lucrările noastre la tunel au inclus și instalațiile mecanice, electrice și sanitare necesare.

Cu expertiza noastră vastă și cunoștințele acumulate de-a lungul anilor am reușit să finalizăm acest proiect unic în doar unsprezece luni, cu trei luni mai repede decât timpul de execuție contractual.