Skip to content

Depozitul de deșeuri și stația de tratare a deșeurilor Galda

Date și cifre
Companie JV PORR Construct S.R.L. (58%), PORR Bau GmbH, Entsorga Italia SpA
BeneficiarAlba Județ Council
LocationGalda de Jos, Județ Alba - Romania
Tip lucrare Curățarea mediului
Durată execuție02.2015 - 10.2016

Un viitor curat pentru județul Alba.

În 2015, PORR a început construcția unui centru integrat de gestionare a deșeurilor și a unui depozit ecologic, precum și a unei instalații de sortare (SP) și a unei instalații de tratare simplă mecanică și biologică (MBT), în Galda de Jos, județul Alba.

Un proiect cu capacități masive.
Obiectivul nostru de lucru a fost acela de a proiecta și construi o instalație de sortare a deșeurilor solide cu o capacitate de 42.000 t / an și a unei instalații de tratare mecanică și biologică cu o capacitate minimă de 85.000 t / an. Aceasta a inclus executarea unei prime celule de depozitare de aproximativ 543.000 m3 împreună cu diverse elemente de infrastructură. O parte importantă a lucrării a fost optimizarea cantităților proiectate de lucrări de terasament pentru a reduce la minimum transportul pentru tăiere și umplere.

Prima celulă a depozitului ecologic.
Lucrările la prima componentă principală au început cu lucrări de terasament și au constat în construirea unei bariere geologice prin utilizarea argilei. Următorii pași au fost integrarea hidroizolației artificiale, a sistemului de drenaj, a sistemului de colectare a levigatului și a unei părți a sistemului de eliminare a biogazului.

Construcții administrative și lucrări de construcție de drumuri.
Executarea clădirii de securitate și recepție a deșeurilor, a clădirii de gestionare a deponeului ecologic, precum și a garajului și a atelierului de service, inclusiv a instalațiilor interioare aferente, a fost, de asemenea, încredințată PORR. Elementele de infrastructură au inclus drumuri de circulație internă, o zonă de parcare a echipamentelor și drumuri de acces la prima celulă a depozitului ecologic.

Proiectarea și construcția instalației de tratare mecanică și biologică și a instalației de sortare

Lucrările la instalația de tratare a deșeurilor mecanice și biologice și la instalația de sortare a deșeurilor au inclus, de asemenea, execuția halelor tehnologice, livrarea, instalarea și punerea în funcțiune inițială a tuturor instalațiilor, celulelor de tratament biologic, rețelelor de colectare și redistribuire a levigatului, spațiilor de depozitare a containerelor și o stație mobilă de combustibil.

Ultimele pregătiri
O parte suplimentară a proiectului a fost construirea rețelelor interne de alimentare cu apă și canalizare, inclusiv a sistemelor de pompare a apelor uzate și a unui separator de ulei, a unei rețele de colectare a apelor pluviale, a sistemelor de prevenire a incendiilor, a sistemelor de comunicații, iluminat și a instalațiilor electrice.  După doar un an și jumătate, toate lucrările de construcție au fost finalizate. În octombrie 2016, noul deponeu de gunoi, instalația de sortare și instalația de tratare mecanică și biologică au fost predate clientului, spre deplina satisfacție a acestuia.

Cifre principale.

  • Excavare: 490.000 m3
  • Umplere: 215.000 m3
  • Elemente geosintetice: 53.000 m2
  • Strat de drenaj mineral: 26.500 m3
  • Beton: 7.000 m3
  • Structuri metalice: 600 t