Skip to content

Linia CF București Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Giurgiu Frontieră, lot 1

Date și cifre
Companie S.C. PORR Construct S.R.L.
Beneficiar Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” – SA
Locație Grădiștea - Romania
Tip lucrare Cale ferată
Durată execuție 01.2021 - 05.2024

Un tren spre Grădiștea

Linia de cale ferată București Nord – Jilava - Giurgiu Nord - Giurgiu Nord Frontieră este parte a rețelei TEN-T Comprehensive și are importanță strategică. Aceasta linie de cale ferată traversează Dunării pe Podul Prieteniei, în sectorul de graniță dintre România și Bulgaria și conectează coridorul Rin – Dunăre cu Bulgaria, Grecia și Turcis  Din cauza inundaţiilor din 2005, podul de cale ferată peste râul Argeş la Grădiştea s-a prăbuşit, linia a fost închisă traficului până la finalizarea acestui proiect. nemaifiind folosită anterior finalizării acestui proiect.

Pionierat pentru infrastructura feroviară românească

În cadrul acestui proiect, s-au reabilitat 70 km de cale ferată existentă și s-au construit 14 kilometri de linie nouă. Lucrările au presupus, de asemenea, construcția a patru poduri cu o lungime cuprinsă între 45 și 136 de metri, a unui viaduct de 1.226 metri și a zece podețe de tip C2. În plus, au fost realizate două clădiri noi și 650 de metri peroane, iar o clădire existentă a fost reabilitată.

Premieră în utilizarea sistemului Slab Track

Sarcina mai complexă a fost construcția podului peste râul Argeș. Cu o lungime totală de 1.362,1 metri, acesta este unul dintre cele mai lungi poduri din România, în execuția sa utilizându-se, în premieră pentru Rom\nia  Slab Track, un sistem de cale ferată nebalastată care reprezintă  o alternativă viabilă la calea ferată convențională cu traverse de beton și șină și permite personalizarea în funcție de necesitățile proiectului. Acesta folosește ca elemente principale plăci prefabricate din beton armat, special concepute pentru a prelua încărcările din traficul feroviar și a le transfera către straturile de sprijin. Mentenanța simplă, rapiditatea montajului și costurile de manoperă reduse sunt doar câteva dintre avantajele acestui sistem. O altă particularitate a acestui pod o reprezintă primul tablier de pod din România integral sudat, format din grinzi cu zăbrele cu calea jos (GZCJ). La podurile mai scurte de pe traseu, s-a recurs de asemenea la o soluție modernă, cu tabliere metalice. Per total, o realizare remarcabilă, care duce pe noi culmi infrastructura românească.